Jan van de Poel
Over Jan van de Poel

Over Jan van de Poel

Zolang als ik me kan herinneren heb ik getekend. Mijn eerste grote opdracht kwam op ca. tienjarige leeftijd van het hoofd van de lagere school: of ik, na schooltijd, een grote tekening op het schoolbord wilde maken voor de verjaardag, de volgende dag, van onze meester van de vierde klas. Ik voldeed vol overgave aan het verzoek en heb een grote kudde bizons over drie borden getekend met daartussenin de tekst: Lang leve de meester! Het schoolhoofd kwam het keuren, fronste de wenkbrauwen maar heeft het laten staan. De reactie van de jarige meester, de volgende ochtend, kan ik me niet meer herinneren.

Bizonkudde Reconstructie van bordtekening, Digitale tekening.

Thuis werd veel geknutseld, getimmerd en aan keramiek gedaan. Als kind heb ik privé tekenlessen gehad van Deventer kunstenaar Jan Brugge. Op de middelbare school kwam ik hem als docent tekenen weer tegen.

Van 1976 tot 1981 heb ik de Akademie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht gevolgd en met het diploma afgesloten.

Daarna ben ik in de wereld van de marketingcommunicatie verzeild geraakt en heb ruim 3 decennia gewerkt als ontwerper/conceptmaker op toonaangevende bureaus die nationale en internationale 3D-projecten ontwikkelden op het gebied van (educatieve) tentoonstellingen, beurzen, themaparken, roadshows, retail, evenementen, etc.*)

Gedurende die intensieve design-loopbaan heb ik ook altijd tijd voor autonoom werk gemaakt. Het ontwerpen in opdracht in al die jaren heeft mij enorm getraind in schetsvaardigheid en vormgevoel. Dat sijpelde ook door in mijn vrije werk en doet dat nog steeds.

Rond 2015 heb ik een punt gezet achter het design- en marketingwerk. Ik ben full time beeldend kunstenaar en lid van kunstenaarscollectief ’t Sal. 

Concept/ontwerp/visualisatie Themapark Gyros 1989, 2x marker op papier, 42 x 59 cm.

*) Opdrachtgevers o.a.: Agfa, Coca-Cola, DAF, Chrysler, Douwe Egberts, DSM, Harley Davidson, Heineken, Hitachi, Honda, KLM, KPN, Philips, Samsung, Sony, Unilever, Vodafone. Tussen 2006 en 2011 heb ik verschillende nevenfuncties gehad die te maken hadden met vakonderwijs op het gebied van communicatie en ontwerpen voor tentoonstellingen. Ik ben o.a. lid geweest van diverse landelijke mbo en hbo werkgroepen en de Commissie Opleiding, Scholing en Training van branchevereniging CLC/VECTA. In 2006 was ik lid van de werkgroep nieuwe minor ‘Exhibition Direction’ op de Reinwardt Academie in Amsterdam (hbo-opleiding voor cultureel erfgoed en museologie). Tot 2012 was ik daar ook gastdocent Communicatie

Exposities:

2011: Artishock Soest, ‘Tekeningen 1986-2011’

2014: Artishock Soest, ‘34 Mentale Stieren’ (tekeningen)

2014: Kunstwerf Warempel Grootegast, ‘Stieren’ (ca. 30 tekeningen)

2013: Kunstroute Soest, ‘Een jaar in beeld’ (200 Tekeningen, inkt en oliepastel, 50 x 65 cm, zie foto)

2016: Kunstroute Soest, ‘Drieluiken Stieren’ (vijf grootformaat schilderijen)

2017: Artishock Soest, ‘Drieluik Geweer’ (tekening), groepsexpositie 10 jaar Artishock

2022: Deelname aan groepsexpositie van Kunstenaarscollectief ’t Sal in Ziekenhuis Deventer (5 stieren en drieluik Strat 01, zie foto’s)

2022: Deelname aan groepsexpositie #2201Water in Galerie Mariani in Goor.

2022: Deelname aan groepsexpositie #2202Animali in Galerie Mariani in Goor.

2022: Deelname aan groepsexpositie #2203Herinneringen in Galerie Mariani in Goor.

.